Home GK & PDF Download Most Important General Knowledge Questions Hindi PDF Download

Most Important General Knowledge Questions Hindi PDF Download

by sarkari result update
Most Important General Knowledge Questions Hindi PDF Download

Most Important General Knowledge Questions Hindi PDF  Hello Students, Competitive Exam की तैयारी कर रहे Candidates के लिए आज हम लेकर आए है Most Important General Knowledge Questions Hindi PDF Download इस PDF मे आपको सामान्य ज्ञान से सम्बंधित महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर मिलेगा, यह General Knowledge  Hindi PDF Railway, SSC, HSSC, Police, Navy, Airforce, LIC तथा अन्य समस्त प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए उपयोगी है !

 

Most Important General Knowledge Questions and Answer

1. The main function of palisade parenchyma in leaf is :
(A) respiration (B) photosynthesis
(C) transpiration (D) conduction
Ans : (B)

2. The harmful substances produced by the microbes are known as :
(A) hormones (B) toxins
(C) antibiotics (D) pollutants
Ans : (B)

3. Which is the world’s cultural capital in India?
(A) Kolkata (B) Trivandrum
(C) Madurai (D) Mumbai
Ans : (A)

4. A cyclone occurs when :
(A) there is a low pressure in the center and high pressure around
(B) the pressure in the centre is equal to the pressure around
(C) there is low pressure all around
(D) there is a high pressure in the centre and low pressure around.
Ans : (A)

5. The previous name of Zaire was :
(A) Congo (B) Sierra Leone
(C) Benin (D) Liberia
Ans : (A)

6. The first organic compound synthesized in the laboratory was :
(A) lactic acid (B) glucose
(C) urea (D) uric acid
Ans : (C)

7. The buffer action of blood is due to the presence of :
(A) Cl– and HCO–3 (B) HCO3– and H2CO3
(C) HCl and NaCl (D) Cl– and CO32–
Ans : (B)

8. An earthquake is also known as :
(A) tremor (B) temper
(C) teacher (D) None of these
Ans : (A)

9. Our atmosphere is divided into……………layers.
(A) four (B) five
(C) two (D) three
Ans : (B)

10. The waves used in sonography are :
(A) sound waves (B) ultrasonic waves
(C) microwaves (D) infra-red waves
Ans : (B)

11. If a body moves with a constant speed in a circle :
(A) no acceleration is produced in it (B) its velocity remains constant
(C) no work is done on it (D) no force acts on it
Ans : (C)

12. Who among the following is was the 15th Prime Minister of India?
(A) Manmohan Singh (B) Narendra Modi
(C) Atal Bihari Vajpayee (D) None of these
Ans : (B)

13. Thalassemia is an example of :
(A) Deletion mutation (B) Point mutation
(C) Silent mutation (D) Frameshift mutation
Ans : (D)

14. The planet which has the highest surface temperature is :
(A) Jupiter (B) Earth
(C) Pluto (D) Venus
Ans : (D)

15. The policy of imperial preferences adopted by Britain in its colonies in 1932 is also known as the :
(A) Hong Kong Agreement (B) London Agreement
(C) Ottawa Agreement (D) Paris Agreement
Ans : (C)

16. the playing time (in seconds) of the full version of Indian National Anthem is :
(A) 60 (B) 52
(C) 55 (D) 57
Ans : (B)

17. The tomb of Jahangir was built at :
(A) Gujarat (B) Delhi
(C) Lahore (D) Agra
Ans : (C)

18. The two richest Eco-zones of India are :
(A) The Himalayas and Vindhyas
(B) The Himalayas and Eastern Ghats
(C) The Himalayas and Western Ghats
(D) The Himalayas and Arvalis
Ans : (C)

19. At the time of independence, predominantly India practised :
(A) Subsistence agriculture (B) Mixed farming
(C) Plantation agriculture (D) Shifting agriculture
Ans : (A)

20. Public opinion is :
(A) THe poinion of the maiority
(B) The poinion of the people on political matters
(C) Opinion of the citizens of the country
(D) The Opinion based on reasoning which is for the welfare of hte whole society
Ans : (A)

21. Eutrophication of a water body enhances :
(A) Organic matter production (B) Biological oxygen demand
(C) Both (A) and (B) (D) Neither (A) nor (B)
Ans : (C)

22. Where is the headquarters of the International Olympic Committee located?
(A) Italy (B) Switzerland
(C) Belgium (D) France
Ans : (B)

21. Who was the brand ambassador of Nokia Phones in India?
(A) Alia Bhatt (B) Aamir Khan
(C) Abhishek Bachchan (D) M.S. Dhoni
Ans : (A)

23. A computer program that translates one program instruction one at a time into machine language is called a/an :
(A) Interpreter (B) Compiler
(C) Simulator (D) Commander
Ans : (A)

25. The main feature of the Federal State is :
(A) Decentralisation (B) Centralisation
(C) Theory of separation of powers (D) Sovereignty
Ans : (A)

26. Which one of the following is an item included in the list of Fundamental Duties of an Indian citizen in the Constitution?
(A) To practice secularism.
(B) To develop scientific temper, humanis, and the spirit o fenquiry and reform.
(C) To pay all taxes to government regularly and correctly.
(D) Not to assault any public servant in the (during) performance of his duties.
Ans : (B)

27. Where is the headquarters fo Hindustan Zinc Ltd?
(A) udaipur (B) Jodhpur
(C) Jaisalmer (D) Jaipur
Ans : (A)

28. RBI gave in-principle approval for the following identities to start ‘Small Bank’, which of these is not a microfinance institution?
(A) Au Financiers (Jaipur)
(B) Equitas Holdings Pvt. Ltd. (Chennai)
(C) RGVN (North East) (Guwahati)
(D) Disha Microfin Pvt. Ltd. (Ahmedabad)
Ans : (A)

29. The most advanced form of Read Only Memory (ROM) is :
(A) PROM (B) RAM
(C) Cache Memory (D) EEPROM
Ans : (D)

30. What accumulates in the muscles after continuous strenuous physical exercise as a result of temporary anaerobic respiration that causes muscular fatigue?
(A) ATP (B) Lactic acid
(C) Ethyl alcohol (D) Carbon dioxide
Ans : (B)

31. Who is called the ‘Father of Economics’?
(A) Adam Smith (B) Alfred Marshall
(C) Max Muller (D) Karl Marx
Ans : (A)

32. The longest river in the world is :
(A) Brahmaputra (B) Amazon
(C) Ganga (D) Nile
Ans : (D)

33. The first to invade India were the :
(A) Persians (B) Arabs
(C) Aryans (D) Greeks
Ans : (C)

34. Niyamgiri hill is located in Kalahandi district of :
(A) Punjab (B) Kerala
(C) Odisha (D) Paschim Bangal
Ans : (C)

35. The Indian Supercomputer built by CRL, Pune which ranked fourth fastest in the world and most powerful in Asia is called :
(A) EKA (B) SAGA
(C) Virgo (D) Param
Ans : (A)

36. A solution is :
(A) a solid dissolved in water (B) a mixture of two liquids
(C) a homogeneous mixture of two or more substances (D) a solid dissolved in a liquid.
Ans : (C)

37. Who among the following Mughal rulers has been called the ‘Prince of Builders?
(A) Shah Jahan (B) Babur
(C) Akbar (D) Jahangir
Ans : (A)

38. Name the American film cartoonist who created Mickey mouse and Donald Duck :
(A) Steven Spielberg (B) Hanna Barbera
(C) Warner Brothers (D) Walt Disney
Ans : (D)

39. Name the oldest Indian civilization :
(A) Mesopotamian civilization (B) Egyption civilization
(C) Indus valley civilization (D) None of these
Ans : (C)

40. Fifth Generation Computers are :
(A) Data interpreters (B) Data Controllers
(C) Data Processors (D) Knowledge processors
Ans : (D)

41. Which of the following water bodies is not a freshwater resource?
(A) Jaisamand (B) Ganga river
(C) Yamuna river (D) Chilika lake
Ans : (C)

42. Who among the following is the Home-Minister in the Union Cabinet of India?
(A) Sushma Swaraj (B) Narendra Modi
(C) Rajnath Singh (D) Arun Jaitley
Ans : (C)

43. The moment of inertia of a body does not depend upon its :
(A) axis of rotation (B) angular velocity
(C) form of mass (D) distribution of mass
Ans : (B)

44. In a conductor :
(A) there is no conduction band
(B) the forbidden energy gap is very wide
(C) the forbidden energy gap is very narrow
(D) the valence band and the conduction band overlap each other
Ans : (D)

45. Atmospheric temperature increasing at the higher altitudes is called :
(A) Radiation (B) Inversion
(C) Conduction (D) Convection
Ans : (B)

46. The maximum strength of Rajya Sabha is :
(A) 220 (B) 200
(C) 250 (D) 240
Ans : (B)

47. If the President of India wants to resign, he has to address the letter of resignation to the :
(A) Chief Justics of India (B) Prime Minister
(C) Vice-President (D) Speaker
Ans : (C)

48. Who acts as the channel of communication between the Pesident and the Council Ministers?
(A) Chairman, Rajya Sabha (B) Speaker of Lok Sabha
(C) Vice-President (D) Prime Minister
Ans : (D)

49. Largest producer of Bauxite in the world is :
(A) U.S.A. (B) Jamaica
(C) Chile (D) Australia
Ans : (D)

50. Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in 19th century?
(A) Swami Dayanand (B) Swami Vivekanand
(C) Guru Shankaracharya (D) Raja Ram Mohan Roy
Ans : (B)

51. The Noble Peace Prize is awarded in which city?
(A) Burssels (B) Geneva
(C) Oslo (D) Stockhlm
Ans : (C)

52. Just born baby has the respiratory rate as :
(A) 32 times/minute (B) 26 times/minute
(C) 18 times/minute (D) 15times.minute
Ans : (A)

53. Which of the following is very reactive and kept in kerosene?
(A) Sodium (B) Potassium
(C) Iodine (D) Bromine
Ans : (A)

54. According to keynes, business cycles are edue to variation in the rate of investment caused by fluctuations, in the :
(A) Marginal efficiency of capital
(B) Marginal propensity to save
(C) Marginal propensity to consumption
(D) Marginal efficiency to investment
Ans : (A)

55. The main emphasis of Keynesian economics is on :
(A) Expenditure (B) Exchange
(C) Foreign trade (D) Taxation
Ans : (A)

56. Who among the Delhi Sultans died of a sudden fall from a horse at lahore while playing Chaugan?
(A) Qutbuddin Aibak (B) Iltutmish
(C) Balban (D) Jalaluddin Khilji
Ans : (A)

57. Buddha means :
(A) Great Conqueror (B) Great saint
(C) Wise one (D) Enlightened one
Ans : (D)

58. The excretory aperture in Paramoecium is known as :
(A) Cytopharynx (B) Cytostome
(C) Cytopyge (D) Crypotspere
Ans : (C)

59. IVF (In Vitro Fertilizatio) Technique was first devised by :
(A) Patrick Steptoe adn Robert Edward (B) Dr. Henry dixon
(C) Robertson (D) Dr. Martin Cooper
Ans : (A)

60. Which of the schemes of the Government of India makes Indian cities free from slums?
(A) Rajiv Awas Yojana (B) Antyodaya
(C) Indira Awas Yojana (D) Central Rural Sanitation Programme
Ans : (A)

61. Indian economy is a :
(A) capitalistic economy (B) centralized economy
(C) mixed economy (D) communistic economy
Ans : (C)

62. Who built the famous Vaikunta Perumal temple at Kanchipuram?
(A) Nandi Varman II (B) Aparajita Varman
(C) Narasimha Varman II (D) Parameshvara Varman II
Ans : (A)

63. UNO was founded in the year :
(A) 1950 (B) 1953
(C) 1945 (D) 1946
Ans : (C)

64. Universal adult franchise shows that India is a country which is :
(A) democratic (B) sovereign
(C) secular (D) socialist
Ans : (A)

65. The largest fresh water lake in India is :
(A) Wular lake (B) Nainital lake
(C) Dal lake (D) Bhimtal lake
Ans : (A)

66. Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award?
(A) Mother Teresa (B) Morarji Desai
(C) JRD Tata (D) None of these
Ans : (A)

67. International Literacy Day is observed on Which one of the following days every year?
(A) 28th March (B) 18th September
(C) 8th September (D) 18th March
Ans : (C)

68. Who is called Rawalpindi Express?
(A) Rahul Dravid (B) Imran Khan
(C) Sachin Tendulkar (D) Shoaib Akhtar
Ans : (D)

69. Who is the author of ‘A Suitable Boy’?
(A) Arundhati Roy (B) Kushwant Singh
(C) Vikram Seth (D) None of these
Ans : (C)

70. Interveinal necrotic spots on leaves appear due to :
(A) HF injury (B) SO2 injury
(C) NO2 injury (D) O3 injury
Ans : (B)

71. Nuclear fallout contains :
(A) Alpha particles (B) b-particles
(C) Both (A) and (B) (D) Neither (A) and (B)
Ans : (C)

72. Nucleons are regarded as composites sub-particles known as :
(A) Mesons (B) Quarks
(C) Leptons (D) Photons
Ans : (B)

73. To open a door easily, the handle should be fixed :
(A) near the hinges (B) away from id-point opposite to hinges
(C) in the middle (D) None of these
Ans : (D)

74. How many bytes are equal to one kilobyte?
(A) 1050 (B) 1000
(C) 976 (D) 1024
Ans : (D)

75. Which one of the following converts assembly language into machine language?
(A) Algorithm (B) Interpreter
(C) Compiler (D) Assembler
Ans : (D)

76. Species which has restricted distribution is called :
(A) Eco species (B) Endemic
(C) Sympatric (D) Allopatric
Ans : (B)

77. Franchising is :
(A) not having to pay and fee (B) a form of licensing
(C) operating a business without a licence (D) operating with less control
Ans : (B)

78. Rashtriya Krishi Bima Yojana was introduced in :
(A) 1992 (B) 1998
(C) 1999 (D) 1996
Ans : (C)

79. Buyers and Sellers will have perfect knowledge of market conditions under :
(A) Duopoly (B) Perfect competition
(C) Monopolistic competition (D) Oligopoly
Ans : (A)

80. Which Indian State is the leading cotton producer?
(A) Gujarat (B) Maharashtra
(C) Andhra Pradesh (D) Madhya Pradesh
Ans : (A)

81. The ‘more mega store’ retail chain belongs to which indian Industry?
(A) Reliance industry (B) Bharti Enterprises
(C) Aditya Birla Group (D) None of thesse
Ans : (C)

82. Vulcanized rubber contains suplhur :
(A) 2% (B) 3-5%
(C) 7-9% (D) 10-15%
Ans : (B)

83. In the periodic table of elements, on moving from left to right across a period, the atomic radius :
(A) decreases (B) increases
(C) remains unchanged (D) does not follow as definite pattern
Ans : (A)

84. If the average revenue is a horizontal straight line, masrginal revenue will be :
(A) U shaped (B) Kinked
(C) Identical with average revenue (D) L shaped
Ans : (C)

85. The hypodthesis that rapid growth fo per capita income will be associated with a reduction in poverty is called :
(A) trickle down Hypothesis (B) trickle up hypothesis
(C) U shaped hypothesis (D) poverty estimation hypothesis
Ans : (A)

86. Which one of the following coins was issued in silver during the Gupta period?
(A) Kakini (B) Nishka
(C) Rupyaka (D) Dinar
Ans : (C)

87. Lothal, the dockyard site of the Indus Valley Civilization, is situated in :
(A) Gujarat (B) Punjab
(C) Pakistan (D) Haryana
Ans : (A)

88. Which of the following is an example of parasitic alga?
(A) Ulothrix (B) Caphaleuros
(C) Oedogonium (D) Sargassum
Ans : (B)

89. Solitary cymose inflorescence is observed in :
(A) Rose (B) Chinarose
(C) Tuberose (D) Gardenia
Ans : (D)

90. What is meant by ‘Capital Gain?
(A) Appreciation in the money value of assets
(B) Additions to the capital invested in a business
(C) Part of profits added to the capital
(D) None of the above.
Ans : (A)

91. Which of the following listed is not a feature of organic farming?
(A) Use of synthetic fertilizers
(B) Very less energy consumption
(C) The non-use of chemical fertilizers and pesticides
(D) Soil is nurtured for future use by maintaining micro-organisms
Ans : (A)

92. The name of the great maestro of Indian Music “Ustad Bismillah Khan” is related to :
(A) Shehnai (B) Tabla
(C) Sarod (D) Flute
Ans : (A)

93. Which one of the following types of malaria is pernicious malaria?
(A) Tertian (B) Malignant
(C) Vivax (D) Relapse
Ans : (B)

94. Who wrote the book ‘System a Naturae’?
(A) Darwin (B) Linnaeus
(C) Lamarck (D) Buffon
Ans : (B)

95. In which year was Anti-Defection Bill passed by the Indian Parliament?
(A) 1990 (B) 1995
(C) 1980 (D) 1985
Ans : (D)

96. How many fundamental duties are there in our Indian Constitution?
(A) 12 (B) 8
(C) 11 (D) 9
Ans : (C)

97. A metal ball and a rubber ball, both having the same mass, strike a wall normally with the same velocity. The rubber ball rebounds and the metal ball does not rebound. It can be concluded that :
(A) both suffer the same change in momentum
(B) the initial momentum of the rubber ball is greater than that of the metal ball
(C) the rubber ball suffers greater change in momentum
(D) the metal ball suffers greater change in momentum
Ans : (C)

98. If the phase difference between two points is 120° for a wave with a velocity of 360 m/s and frequency 500 Hz, then path difference between the two points is :
(A) 12 cm (B) 24 cm
(C) 1 cm (D) 6 cm
Ans : (B)

99. Who invented the electric bulb?
(A) Thomas Alva Edison (B) James Watt
(C) Thomas More (D) None of these
Ans : (A)

100. Who invented aeroplane?
(A) Hoffman (B) Wright Brothers
(C) Edison (D) Stevenson
Ans : (B)

 

Most Important General Knowledge Questions Hindi PDF Download

  1. सलेम स्टील प्लांट कहां स्थित है? – तमिलनाडु
  2. वातावरण में संधनन तब होता है जब – तापमान ओसांक तक पहुंच जाता है
  3. रत के उत्तरी विशाल मैदानों में किस प्रकार की मिट्टी पाई जाती है? – जलोढ़ मिट्टी
  4. समानता का अधिकार भारतीय नागरिक के लिए सुनिश्चित करता है – सामाजिक पर्व तथा राजनीतिक समानता
  5. सामाजिक वानिकी का मुख्य प्रयोजन क्या होता है? – बड़े पैमाने पर वन रोपण
  6. पीरपंजाल श्रेणी कहां स्थित है? – जम्मू कश्मीर
  7. भाषा के आधार पर भारतीय राज्यों की पुन संरचना किस वर्ष की गई थी? – 1956
  8. देश में बेरोजगारी बढ़ने का मुख्य कारण निम्नलिखित में से कौन सा है? – जनसंख्या में तीव्र वृद्धि
  9. संसदीय तंत्र में निम्नलिखित में से वास्तविक कार्यपालिका कौन सा है – मंत्री परिषद
  10. भारत में न्यायपालिका है – स्वतंत्र
  11. कथकली नृत्य किस राज्य से संबंधित है – केरल
  12. बिहार में सिंदरी किस लिए प्रसिद्ध है – रासायनिक उर्वरक
  13. प्रकाश वर्ष किसका इकाई है? – दूरी का
  14. सर्वाधिक भू परिमाण वाला देश है – रूस
  15. पाई क्या है – किरण

Gk Book PDF in Hindi Free Download

  • शब्द संक्षेप
    पिछले 15 वर्षों के SSC के प्रश्न पत्रों में “शब्द संक्षेप”
  • राष्ट्रिय एवं अंतराष्ट्रीय दिवस
  • पुस्तके
  • पुरष्कार सबंधी प्रश्न

Note:- इस PDF को download करने के लिए निचे दिये गए download या Link पर click करे और अपने कम्पूटर या लैपटॉप पर ज़रूर save कर ले जीसे आप कभी भी पढ़ सकते है और अपने दोस्तों को share करना न भूले |

About:- General Knowledge Questions Hindi PDF

  • Book Name:- General Knowledge
  • Type:- PDF
  • Size:- 322 KB
important general knowledge questions in Hindi PDF

 

Related Gk Questions and Study Material

You may also like

Leave a Reply