General Science- General Knowledge Quiz Questions

By | August 11, 2018
General Science- General Knowledge Quiz Questions

General Science General Knowledge Quiz Questions Dear Students, In this post of today, we will give you General Science General Knowledge Quiz Questions for this General Science Questions UPSC, SSC, Railway, IBPS, and other competitive exams. All students must practice this quiz.

General Science- General Knowledge Quiz Questions

1. Which of the following is the winner of Miss Universe 2008
(A) Riyo Mori
(B) Zhang Zilin
(C) Dayana Mendoza
(D) Simaran Kaur Mundi

Answer:- C

 

2. The President of India can nominate to the Rajya Sabha:
(A) 6 members
(B) 9 members
(C) 12 members
(D) 15 members

Answer:-C

 

3. The first General elections under the Indian constitution were held in :
(A) 1950
(B) 1951
(C) 1952
(D) 1953

Answer:-C

 

4. The President of India is elected by:
(A) Parliament
(B) State legislatures
(C) by the people directly
(D) by an electoral college consisting of the elected members of the Lok Sabha, the Rajya Sabha and the State Legislative Assemblies.

Answer:-D

 

5. Which article of the Indian constitution empowers the President of India to impose central rule on a state?
(A) Article 256
(B) Article 356
(C) Article 370
(D) Article 373

Answer:-B

 

6. The time-gap between two sessions of parliament must not exceed
(A) 3 months
(B) 6 months
(C) 9 months
(D) 12 months

Answer:-B

 

7. The vacancy in the office of the President must be filled within
(A) 6 month
(B) 9 month
(C) 12 month
(D) 3 month

Answer:-A

 

8. The drafting committee of the Indian Constitution was headed by:
(A) Dr. B. R. Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) N. Gopalaswamy
(D) Jawahar Lal Nehru

Answer:-A

 

9. The Union Cabinet is responsible to :
(A) The Rajya Sabha only
(B) The Lok Sabha only
(C) The Lok Sabha and the Rajya Sabha
(D) The President of India

Answer:-B

 

10. Which of the following bodies has not been provided for by the Indian constitution ?
(A) Election Commission
(B) Planning Commission
(C) Finance Commission
(D) Union Public Service Commission

Answer:-B

 

11. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the President to the Lok Sabha is :
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Answer:-A

 

12. The sanctioned strength of the Judges of Supreme Court of India including the Chief Justice is :
(A) 15
(B) 17
(C) 20
(D) 26

Answer:-D

 

13. Who was the first President of India to be elected unopposed?
(A) Dr. S. Radhakrishana
(B) N. Sanjiva Reddy
(C) V. V. Giri
(D) Dr. Rajendra Prasad

Answer:-B

 

14. The maximum strength of the Lok Sabha and the Rajya Sabha is:
(A) 525 and 250
(B) 552 and 250
(C) 535 and 275
(D) 500 and 250

Answer:-B

 

15. If the Vice-president were to submit his resignation, he would notify to :
(A) The President of India
(B) The Prime Minister
(C) The Chief Justic of India
(D) The Speaker of the Lok Sabha

Answer:-A

 

16. What is the minimum strength of a State Legislative Assembly?
(A) 40
(B) 60
(C) 50
(D) 70

Answer:-B

 

17. India is the third developing country to host the 2010
commonwealth Games. The other two are :
(A) Malaysia and South Korea
(B) Singapore and Jamaica
(C) Jamaica & China
(D) Malaysia & Jamaica

Answer:-D

 

18. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by the :
(A) Prime Minister of India
(B) President of India
(C) Finance Minister
(D) Lok Sabha

Answer:-B

 

19. Article 370 of the Indian constitution deals with :
(A) The Emergency Powers of the President
(B) The special position of the state of Jammu and Kashmir
(C) The power of the President to seek the advisory opinion of the
Supreme Court on any matter of public importance
(D) Distribution of taxes between the Centre and the State

Answer:-B

 

20. The Supreme commander of the Defence Forces of India is :
(A) The Defence Minister
(B) The Prime Minister
(C) The Chief of the Army Staff
(D) The President of India

Answer:-D

 

21. Which of the following rivers flows through a rift valley?
(A) Kaveri
(B) Krishna
(C) Tapti
(D) Godavari

Answer:-C

 

22. The Manas Wildlife Sanctuary is located in the state of :
(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) West Bengal

Answer:-A

 

23. How many major ports are there at present in India?
(A) 8
(B) 12
(C) 15
(D) 14

Answer:-B

 

24. The earth revolves round the sun and its causes :
(A) Differences in longitude and time
(B) Changes of seasons
(C) Deflection of winds and currents
(D) Formation of day and night

Answer:-B

 

25. Latitude of a point on the earth is measured by the distance in :
(A) Kilometres from the Equator
(B) Angles from the Equator
(C) Angles from the Poles
(D) None of the above

Answer:-B

 

26. The earth is :
(A) Spherical
(B) Elliptical
(C) Oblate Spheroid
(D) Prolate Spheroid

Answer:-C

 

27. Day and Night are equal at the :
(A) Equator
(B) Poles
(C) Prime Meridian
(D) Antarctic

Answer:-A

 

28. The heaviest planet revolving round the sun is :
(A) Moon
(B) Jupiter
(C) Neptune
(D) Pluto

Answer:-B

 

29. The biggest Planet is :
(A) Venus
(B) Mars
(C) Mercury
(D) Jupiter

Answer:-D

 

30. The International Date line passes through :
(A) Exactly through 180° Longitude
(B) Equator
(C) Approximately 180° east or west meridian
(D) 0° Meridian

Answer:-C

 

31. The largest river of Asia is:
(A) Yangtze
(B) Yenisei
(C) Indus
(D) Mekong

Answer:-A

 

32. Which country is called the `Sugar Bowl’ of the world?
(A) Cuba
(B) India
(C) Nepal
(D) Norway

Answer:-A

 

33. Which of the following countries has the largest area in the world?
(A) USA
(B) Russia
(C) Canada
(D) China

Answer:-B

 

34. The world’s highest waterfall, the Angel Falls is situated in :
(A) Venezuela
(B) USA
(C) Guyana
(D) Australia

Answer:-A

 

35. The universe is composed of :
(A) Earth
(B) Earth and the Sun
(C) Mat
(D) None

Answer:-C

 

36. The Temperate Grasslands of South America are called :
(A) Pampas
(B) Steppes
(C) Savanna
(D) Evergreen grasslands

Answer:-A

 

37. Rial is the currency of :
(A) Romania
(B) Iran
(C) Japan www.ErForum.Net
(D) Libya

Answer:-B

 

38. New Moore island is situated in the :
(A) Indian Ocean
(B) Bay of Bengal
(C) Arabian Sea
(D) China Sea

Answer:-B

 

39. Which river in the world carries the maximum volume of water?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Mississippi Missouri
(D) Ganga

Answer:-A

 

40. Which of the following rivers crosses the equator twice?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Congo
(D) Orinoco

Answer:-A

41. The Indus Valley civilization is associated with :
(A) Egyptians
(B) Sumerians
(C) Chinese
(D) Mesopotamians

Answer:-B

42. The Indus Valley Civilization was famous for :
(A) Well planned cities
(B) Efficient civic organisation
(C) Progress of art and architecture
(D) All the above

Answer:-D

43. Who was mainly worshipped in the Rig Vedic Period?
(A) Indra
(B) Vishnu
(C) Sun
(D) Trimurti

Answer:-A

44. Who is regarded as the great law-giver of ancient India?
(A) Panini
(B) Manu
(C) Kautilya
(D) Dhruv

Answer:-B

45. Which of the following is the oldest Veda?
(A) Samaveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda

Answer:-B

 

46. Who among the following was called Light of Asia?
(A) Mahavira
(B) Buddha
(C) Akbar
(D) Ashoka

Answer:-B

 

47. Who was the founder of the Gupta dynasty?
(A) Srigupta
(B) Chandragupta II
(C) Samudragupta
(D) Kumargupta

Answer:-A

48. The Upanishads are :
(A) A source of Hindu philosophy
(B) Books of Ancient Hindu laws
(C) Books on social behaviour of man
(D) Prayers to God

Answer:-A

49. The biggest mosque of India was built by :
(A) Aurangzeb
(B) Shahjahan
(C) Akbar
(D) Jahangir

Answer:-B

 

50. The first Battle of Panipat was fought between :
(A) Sher Shah Suri and Akbar
(B) Humayun and Ibrahim Lodhi
(C) Babar and Ibrahim Lodhi www.ErForum.Net
(D) Babar and Ranasanga

Answer:-C

 

 

Leave a Reply